1664445051827_Skannaus_20220929%20(2)-me.jpg

Ra­vi­nai­set reissussa

Ravinaisten retki Pietariin 30.8.-2.9.2013


Kevääksi suunniteltu Pietarinmatka siirrettiin aikatauluongelmien takia syksyyn. Matkalle lähti 13 ravinaista, osa nousi Allegro-junan Lahdesta ja osa Helsingistä.

Matkanteko junalla oli nopeaa ja sujuvaa, kun passintarkastukset ym. tehtiin junassa eikä tarvinnut odotella. Pari hassua tuntia bussissa ja junassa ja jo oltiin Pietarissa. Juna-asemalta meidät keräili matkatoimiston opas ja retki jatkui suoraan kiertoajelulle. Puolentoista tunnin ajelu venyi melkein kolmituntiseksi, koska kiinnostavia paikkoja oli todella monta ja innokas oppaamme Larissa (Tampereelta) halusi meidän näkevän mahdollisimman paljon. Välillä jalkauduimme ihailemaan 3500 vuotta vanhoja sfinksejä sekä poikkesimme metkassa lah­ja­ta­va­ra­myy­mä­läs­sä, jossa likööriä oli tarjolla runsaasti, kahvia vähemmän.

Tämä kahvi/likööri/keksi- välipala olikin tarpeeseen, sillä syömään ei juuri keritty. Tuskin ehdimme heittää kassit hotellille ja hotkaista keitot ja lätyt läheisessä kuppilassa kun oli jo aika kiiruhtaa seuraavalle retkelle. Risteily Neva-joella sekä pitkin kanavia oli todella hieno kokemus, vaikka ilta olikin hiukan viileä. Huvittava sattuma: kuten aina, pälpätys oli kova ravinaisten keskuudessa.  Oppaamme laittoi soimaan (luultavasti) venäläistä klassista musiikkia. Yhtäkkiä tunnistimme musiikin! Sehän oli esittelymarssi raveista ja sitä sitten suureen ääneen ihastelimme. Jostain syystä edessämme istuva pariskunta ratkesi nauruun...

Lauantai onneksi alkoi aamiaisella, ja sitten kiiruhdimmekin jo bussiin ja matkalle kohti Pietarhovia, kesäpalatsia, jossa seuraavalla viikolla järjestettiin G20-kokous. Pietarhovi on niin mahtava nähtävyys, että sitä on tässä vaikea sanoin kuvailla. Rakennus, joka sodan jäljiltä oli ollut vain kasa raunioita oli kunnostettu entiseen loistoonsa. Kymmenet upeat suihkulähteet, puutarha sekä suomenlahden rantamaisema. Sanattomaksi vetää. Kerrankin.

Pietarhovista palattuamme oli iltapäivällä hiukan vapaa-aikaa jonka kukin vietti tavallaan joko pitkällään tai hotellin vieressä sijaitsevassa uudessa kauppakeskuksessa samoillen. Illaksi oli sovittu yhteinen ruokailu ja ihana oppaamme oli tilannut meille pöydän gruusialaisesta ravintolasta ja luvannut lähteä mukaan. Monenlaiset alkupalat, vartaassa kypsennetyt lihat sekä jälkiruoka katosivat nopeasti suihimme. Ilman opasta tuskin olisimme selvinneet, sillä venäläiset eivät juuri puhu tai ymmärrä englantia.

Sunnuntai oli kotiinlähtöpäivä, mutta vielä oli edessä yksi hieno nähtävyys: Eremitaasi. Uskomatonta, että näin lähellä on tälläinen kohde täynnä aarteita ja ihmiskäden luomia ihmeitä. Kolmen tunnin opasteltulla retkellä näimme paljon, mutta paljon jäi vielä näkemättä. Uusi reissu Eremitaasiin on siis tehtävä. Oppaamme oli ihastuttava vanhempi rouva, joka tuntui tietävän kaiken tietämisen arvoisen. Ihmeellistä on myös nykytekniikka: sekä Pietarhovissa että Eremitaasissa opas jakoi meille vastaaanottimet ja korvanapit, joiden avulla selostuksesta sai kaiken irti.

Mahtava matka, mahtava kaupunki täynnä historiaa ja ennen kaikkea mahtava matkaseura. Kaikki sujui, puheenjohtajallamme Pirjolla oli taas homma täydellisesti hallinnassa eikä ketään pidätetty. Ja eikös kotimatkalla sovittu, että seuraavalla reissulla mennään Tuuriin. On niitä patsaita sielläkin.

1662060448092_Lumia%202016%203%20(1)%20(214)-me.jpg

RA­VI­NAIS­TEN REISSU TARTTOON 10.-12.6.2016 PE-SU

Matkaan lähdettiin perjantaina 10.6. Mannisen matkassa. Yö vietettiin laivalla, lauantaina aamulla varhain lähdettiin Tallinnan satamasta huristelemaan kohti Tarttoa. Oppaanamme oli Minna ja kuljettajana poikansa Kalle, heiltä kyllä homma kävi rutiinilla.

Matkalla poikkesimme kahvilla hauskassa tuulimyllyssä, jonka siivet eivät valitettavasti tulleet kuvatuiksi.

Näimme useita haikaroita, joihin liittyi hupaisa uskomus: jos osoittaa haikaraa sormella tietää se perheenlisäystä.

Tarttoon saavuimme lauantaina puolilta päivin ja sateesta huolimatta lähdimme reippaasti paikallisen oppaamme johdolla kaupunkikävelylle. Hieno kaupunki kerrassaan, hauskoja ja omaperäisiä rakennuksia oli useita. Yliopistokaupunki, kuten seinämaalauksesta näkyy.

Siltoja oli enkeleille ja sille toiselle tyypille. Kaunista, ei voi muuta sanoa, ja tavattoman siistiä. Rakennustyylistä saattoi päätellä, että ollaan lähempänä Keski-Eurooppaa.

1662060431193_Lumia%202016%203%20(1)%20(210)-me.jpg

Onneksi oli sateenvarjot mukana ja autossa vielä varavarjoja. Näimme useita patsaita ja muistomerkkejä ja kiva oli kuunnella oppaan kertomuksia merkkihenkilöistä ja tapahtumista. Viron historia on hyvin mielenkiintoinen ja opimme paljon uutta.

Yliopiston rappusille keräännyimme yhteiskuvaan. Monet suomalaiset eläinlääkärit ovat opiskelleet Tartossa.

Voi kuinka ihana olisi ollut istuskella raatihuoneen aukiolla, jos ilma olisi ollut erilainen. Kerta kaikkiaan viehättävä paikka.

Kaupunkikierroksen jälkeen kuivattelimme hetken hotellilla ja nautimme lounaan, maukas keitto lämmitti  mukavasti. Jälkiruuaksi oli ihanaa brita-kakkua, nam.

Lauantaipäivä oli täynnä toimintaa, ruokailtuamme nousimme bussiin ja suuntasimme kiertoajelulle. Reitti suuntautui lounaaseen Tartosta, reitillä oli mm. Otepää, joka on tuttu talviurheilulajeja seuraaville..  Sangasten linnassa jalkauduimme ihmettelemään englan­ti­lais­tyy­lis­tä rakennusta, jonka monista ikkunoista mikään ei kuulemma ollut samanlainen. Linna ja sen historia oli muutenkin todella mielenkiintoinen, linnan sivuilla voi käydä tutustumassa www.sangasteloss.com/fi.

1662060467215_Lumia%202016%203%20(1)%20(223)%20%E2%80%93%20kopio-me.jpg

Illansuussa palasimme hotellille monta tarinaa kuulleina. Herttainen oppaamme muuten kertoi oppineensa puhumaan suomea TV-ohjelmista, kuten monet muutkin virolaiset. Sangasten linnasta jäi erityisesti mieleen jäi taulu, joka esitti talon isäntää ja joka muuttui katsojan silmien edessä. Ihmetystä aiheutti myös tarina, jonka mukaan linnan tanssisaliin tuotiin sodan aikana hevosia, hieno parketti pilkottiin polttopuiksi ja upea kattoikkuna rikottiin, jotta keskellä huonetta voitiin polttaa nuotiota.

Hotellille palattua oli hetki aikaa pyörähtää hotellin vieressä sijaitsevassa uudessa, suuressa ostoskeskuksessa. Sitten jo suuntasimme päivälliselle . Kellarimainen ravintola oli näkemisen arvoinen paikka. Ruuan päälle osa porukasta jaksoi vielä istuskella hetken hotellin aulassa, kunnes peti kutsui. Hotelli oli siisti ja nykyaikainen, erityismaininnan ansaitsee kylpyhuoneen lattialämmitys; sateessa kastuneet kengät olivat taas aamulla käyttökunnossa.

Sunnuntai oli kotiinlähtöpäivä, mutta virkuimmat kerkisivät vielä läheiselle torille tai pienelle kauppakierrokselle. Puolen päivän jälkeen saavuimme Tallinnan satamaan, jossa oli pari tuntia aikaa tehdä ostoksia ennen laivan lähtöä. Aurinko lämmitti mukavasti ja vihdoin oli ilo istuskella hetki terassilla. Laivamatka sujui yhdessä vilauksessa ja pian oltiin taas kotipuolessa.

Kiitos kaikille matkalla olleille, sateesta huolimatta oli mukavaa! Tartto on hieno kaupunki ja varmasti tulee mentyä uudelleen, nyt jäi kiinnostamaan erityisesti kasvitieteellinen puutarha, jonka näimme bussin ikkunasta. Kiitos Mannisen ammattitaitoiselle kaksikolle, näiden kanssa kyllä uskaltaa lähteä reissuun toistekin. www.bussi-manninen.fi

Lopuksi taidekuva: Sangasten linnan hieno kattoikkuna, 

1664795088770__MG_1140-me.jpg

POHJOIS-HÄMEEN RA­VI­NAI­SET RY 50V. VILLA ITALIA 20.8.2016

Kuvia on runsaasti ja tosi kivoja ovat, joten niitä ilmestyy lisää. Käykää siis kurkkaamassa useamman kerran. Kuvatekstejä ja pieni kertomuskin on luvassa. Kiitos Hanna ja Elina kuvista!

Loppukesän lämpö helli juhlaväkeä, kun lauantai-iltapäivänä kokoonnuimme Villa Italiaan. Piirua vaille sata henkeä saapui viettämään Pohjois-Hämeen Ravinaiset ry:n 50-vuotisjuhlaa.

Johtokunnan jäsenet Leena Alanko, Paula Taimi, Pirjo Kananoja sekä Nina Sarvana-Salmela kuuntelivat tarkkaavaisina juhlapuheita.

Monet tahot muistivat yhdistystä, kiitos kaikille. Juhlapuheissa tuli esille hupaisia muistoja vaikkapa kilvanajosta poroilla.

Olipa mukavaa, kun oli niin paljon tuttuja saapunut paikalle. Juttua riitti.

Tässäpä oiva esiintyjä! Lulu Tanhuanpää viihdytti meitä lauluillaan ja  hauskoilla jutuillaan. Välillä laulettiin yhdessä, välillä osa porukasta sai soittimet käteensä ja kaiken huipuksi Lulu sai ihmiset tanssimaan! Paulan sanoin, ihan selvin päin ja keskellä päivää.

Juhlissa onniteltiin myös toista syn­ty­mä­päi­vä­san­ka­ria Katri Linnaa. Suomen Ravinaisten Liitto ry:n viirit ojennettiin Paula Taimille, Leena Alangolle ja Riitta Kangasmäelle.

Tässä musisoivat elokuussa syntymäpäiväänsä viettäneet. Kyllä oli hauska ohjelmanumero.

Parasta juhlissa on tavata vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin. Taustalla ravinaisten ajoasut vuosien takaa, aivan hienosti säilyneet.

Villa Italia ilta-auringon valossa. Upea paikka täynnä tunnelmaa, hienoja esineitä ja varsinkin täynnä hienoja tarinoita. Kiitos Nina Sarvana-Salmela, että saimme viettää Ruovedellä tämän ikimuistoisen päivän!

1661883669883_IMG_0771-me.JPG

Suomen Ra­vi­nais­ten liiton ke­vät­päi­vät Lahdessa 31.3.-1.4.2012

Liiton kevätpäivät järjesti tänä vuonna Lahden Seudun Ravinaiset. Olipa hieno tapahtuma, hirveästi olivat lahtelaiset nähneet vaivaa vieraiden viihtymisen eteen. Paikalle oli saapunut 66 ravinaista eri puolelta Suomea.

  • Lauantaipäivä alkoi kokoontumisella hotellilla, josta matka jatkui linja-autolla Salpausselän maisemiin. Erinomaisen lounaan nautimme hiihtokeskuksen ravintolassa. Vatsat täynnä nousimme (hissillä) isoon hyppyrimäkeen ihailemaan Lahden näkymiä sekä tutustuimme hiihtomuseoon. Museolla hyppäsimme mäkeä itsekkin, tosin simulaattorilla.
  • Urheilutunnelmista siirryimme kulttuurin pariin Sibelius-talolle, jossa oppaat kertoivat talon olevan ihan huipputasoa koko maailmassa. Ei ihme, jos pelkästään akustiikkaan vaikuttavaa verhoa oli melkein kolmekymmentä kilometriä. Upea rakennus. Pullakahveitten jälkeen palasimme hotellille, osa suuntasi ostoskeskukseen, osa varmaan päivänokosille ennen illan rientoja.
  • Iltajuhla alkoi meille varatussa ravintolassa, jossa jälleen söimme tukevasti. Lahtelaiset olivat järjestäneet ohjelmaa tanssiesityksestä yhteislauluun. Eri paikkakuntien ravinaiset esittäytyivät ja kertoivat toiminnastaan, saimme parikin hyvää vinkkiä. Ja sitten: siirryimme paikalliseen tanssiravintolaan, jossa esiintyi Pertti Puikkonen! Mitä pidemmälle ilta ehti, sitä innokkaammin ravinaiset liihottivat tanssilattialla. Veikkaan, että harvoin on Puikkosella ollut yhtä innokasta fanijoukkoa.
  • Sunnuntaiaamu alkoi, yllättäen, aamiaisella, hyvin upposivat nakit ja kokkelit ravinaisiin. Aamupäivä kului kokousten merkeissä, ensin kokoontui ravinaisten liiton hallitus ja sen perään pidettiin vuosikokous. Kokouksen päätteksi järjestettiin arpajaiset, joissa oli oikeasti hyvä voittoja ihanista villasukista suklaakakkuihin. Puolilta päivin ennen kotiin lähtöä vielä ruokailtiin, ja vaikka aamiaisesta tuskin oli selvitty, hyvin maistui.
  • Oli mahtava viikonloppu, suosittelen lähtemään mukaan, kun kevätpäivät seuraavan kerran järjestetään. Totesimme kyllä yhdessä tuumin, että näin hienosti järjestetty viikonloppu asettaa seuraaville järjestäjille pienoisia paineita...
1664395540444_IMG_3105%20(1)-me.jpg

SRNL:n ke­vät­päi­vät Val­kea­kos­kel­la 25.-26.4.2015

Kevätpäivät Valkeakoskella onnistuivat ainakin meidän järjestäjien mielestä loistavasti. Sopivasti oli kaikkea, mahduttiin nippanappa 70 hengen bussiin, oli kulttuuria, viihdettä ja PALJON HYVÄÄ RUOKAA. Vain tanssittajista oli pula joten Kääriäinen meni kuunnellessa.

Kokoonnuimme lauantaina

25.4. puolilta päivin Hotelli Waltikkaan, jossa aloitimme kevätpäivät lounaalla.

Hotellilta meidät poimi kyytiin linja-auto, matkalla Emil Wikströmin museolla teimme kaupunkikierroksen Valkeakoskella oppaan kertoessa kaupungin historiasta ja nykypäivästä.

Ilma onneksi suosi ravinaisia. Yläkuvassa Emil Wikströmin asuinrakennus, vasemmalla ateljee. Museolla meitä kierrättivät oppaat, jotka kertoivat Visavuoren vaiheista ja Wikströmin taiteesta. Moniko tietää/muistaa, että Helsingin rautatieaseman kivimiehet ovat peräisin Wikströmin...eh...taltasta?

Oli kuulemma hyvä ja kiva opas.

Emil Wikströmin ateljee.

Museolta jatkoimme kohti Laukon kartanon maisemia Vesilahden Narvaan ja Hukianhoviin, jossa saimme nauttia elävästä musiikista sekä herkullisesta ruuasta. Hukianhovissa saimme ihastella omistajarouvan tekemiä ryijyjä ja muita käsitöitä.

Tuskin malttoivat ravinaiset lähteä Hukianhovista, sen verran oli mukavaa.

Bussissa saimme valitettavasti tiedon, että Tappara hävisi.


Sunnuntaiaamu alkoi reippailulla Valkeakosken maisemissa, sateesta huolimatta kävelylle lähti kymmenkunta ravinaista.

Sitten pidettiin SRNL:n kokous.  Ja kuten kuvasta näkyy, kovin oli tylsää ja pitkäveteistä.

Kaustisten Seudun Ravinaiset esittelivät lii­kun­tata­pah­tu­maan­sa, joka järjestetään 10.7.2015. Kutsu löytyy myös Pohjois-Hämeen Ravinaisten facebooksivulta.

Eikä kevätpäiviä ilman arpajaisia! Aivan valtavasti oli palkintoja jäätelökoneesta kosmetiikkaan ja kaikkea siltä väliltä. Allekirjoittanut kadehtii Katrin voittamaa pinkkiä Lahden Ravinaisten pipoa. Ei vaan, sellaista viihdykettä tarjosi Katri bussimatkalla, että on päähineensä ansainnut.

KIITOS kaikille mukana olleille! Oli kivaa. Ja ensi vuonna nähdään taas, kuulemma Forssassa.

Kuvat Elina Syrjä

Teksti Riitta Kangasmäki

1664794163899_P_20150716_205125%20(1)-me.jpg

SRNL:n NAISTEN SM-KILPAILU TEIVOSSA 4.9.2018

Suomen Ravinaisten liiton SM-kilpailu käytiin tänä vuonna 4.9. Teivossa. Harmillisesti kylmäverilähtöön ei saatu tarpeeksi hevosia, joten kisa ratkaistiin yhden lämminverilähdön perusteella. Hienosti kuitenkin sujui kaikki, paljon kiitosta saivat Pohjois-Hämeen Ravinaiset järjestelyistä niin kilpailijoilta kuin he­vo­se­no­mis­ta­jil­ta­kin. Oli mahtava ilta! Kiitos kaikille!

Suomenmestariksi ohjasti Liisa Nummi Pilvenmäen Ravinaisista, toiseksi sijoittui Johanna Sianoja Pohjois-Hämeen Ravinaisista ja kolmanneksi Riitta Nylund Turun Ravinaisista. Onnea!

RAVINAISTEN SM

I     Liisa Nummi - Grande Amour

II   Johanna Sianoja - Choclana

III  Riitta Nylund - Runner Wili


Oheinen kuva on Porin SM-ajoista, joissa yhdistystä edusti Jenni Mäntysaari. Teivon kuvat lisätään galleriaan, kun löytyvät.